В 21:54 българско време сондата InSight кацна успешно в областта Елизиум на Червената

...
В 21:54 българско време сондата InSight кацна успешно в областта Елизиум на Червената
Коментари Харесай

InSight кацна успешно на Марс и изпрати първата си снимка!

В 21:54 българско време сондата InSight кацна сполучливо в областта Елизиум на Червената планета и даже изпрати първата си фотография (виж по-долу), оповестиха от NASA. Образът й е малко мъгляв (може би поради облака прахуляк от кацането). На нея обаче ясно виждаме хоризонта на планетата.

Кацането представляваше кулминационната точка на така наречен " 7 минути на смут ", откакто InSight (съкращение от Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) навлезе в атмосферата в 21:47 ч със скорост 19 800 км/ч и устоявайки на температури от порядъка на 1500°C.

С помощта на парашут сондата съумя да забави малко рухването през атмосферата, след което спомагателните мотори се задействаха, с цел да понижат скоростта на галактическия уред до 8 к/ч. Накрая той съумя да кацне сполучливо на повърхността на Марс в 21:54 ч земно (българско) време.

Оттук насетне сондата ще стартира да разкрива тайните към образуването на Марс преди 4,5 милиарда години. Апаратът, тежащ 358 кг, безусловно ще мери пулса на планетата, която в миналото евентуално е изглеждала като Земята - с атмосфера и евентуално течаща вода на повърхността. С един от своите принадлежности сондата ще се опита да мери вътрешната температура на планетата, като проникне на дълбочина 5 м.

Мисията на InSight, чийто бюджет е 1 милиарда $, би трябвало да продължи към 1 марсианска година (т.е. 2 земни). 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР